Kombucha: waarom ik dit een fijn drankje vind + recept
- Sasja
- 26 nov 2024
- 3 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 6 feb

Kombucha, is een eeuwenoud gefermenteerd drankje dat bekend staat om zijn vele gezondheidsvoordelen. Dit drankje, gemaakt van zwarte of groene thee, wordt al duizenden jaren gedronken en steeds meer mensen ontdekken de kracht van deze natuurlijke probiotica.
Wat is Kombucha?
Kombucha is een gefermenteerde thee die ontstaat door thee, suiker en een levende zwam te combineren. Deze zwam, de SCOBY (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast), zorgt voor het fermentatieproces, waarbij suikers en andere bestanddelen worden omgezet in zuren, enzymen en probiotica. Dit zorgt voor een licht bruisend en friszuur drankje dat goed is voor de darmgezondheid en het immuunsysteem.
De SCOBY wordt vaak omschreven als een rubberachtige pannenkoek en groeit met elke fermentatiecyclus.
Waarom kombucha een wonderdrankje is
Kombucha wordt steeds vaker gedronken vanwege de positieve invloed op de darmflora en de algehele gezondheid. Door het fermentatieproces bevat kombucha tal van gezonde stoffen zoals probiotica, B-vitamines, aminozuren en antioxidanten.
Hier zijn een aantal gezondheidsvoordelen op een rij:
Ondersteunt een gezonde darmflora ā Kombucha is rijk aan natuurlijke probiotica die bijdragen aan een gezonde spijsvertering en een betere opname van voedingsstoffen.
Werkt ontstekingsremmend ā De zuren en enzymen die tijdens de fermentatie ontstaan, kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen, vooral in de darmen.
Goed voor de huid ā Een gezonde darmflora draagt bij aan een stralende huid. EssentiĆ«le voedingsstoffen in kombucha helpen je huid te voeden van binnenuit.
Versterkt het immuunsysteem ā Kombucha bevat vitamine A, B en K, die bijdragen aan een betere weerstand.
Rijk aan antioxidanten ā Antioxidanten helpen vrije radicalen te neutraliseren en ondersteunen celvernieuwing.
Doodt ongewenste bacteriĆ«n ā Het azijnzuur in kombucha helpt schadelijke micro-organismen in het lichaam te bestrijden.
Kan het risico op hartaandoeningen verlagen ā Studies suggereren dat kombucha het LDL-cholesterolgehalte (slechte cholesterol) kan verlagen en het HDL-cholesterolgehalte (goede cholesterol) kan verhogen.
Kombucha Maken
Zelf kombucha maken is eenvoudig. Je hebt een glazen pot nodig waar 1 liter in kan. Ik gebruik een weckpot. Hier is een basisrecept om zelf aan de slag te gaan:
Ingrediƫnten voor 1 liter kombucha
1 liter kokend water
Groene of zwarte (biologische) thee: 3 gram losse thee of 4 zakjes
75 gram (biologische) rietsuiker
1 SCOBY (online verkrijgbaar)
100 ml kombucha (startervloeistof, wordt vaak geleverd bij de SCOBY) of appelazijn
Bereidingswijze:
Kook het water en doe het in de pot, laat het even afkoelen tot 80 graden.
Los het suiker erin op.
Voeg de thee toe en laat 20 tot 30 minuten trekken.
Laat de thee volledig afkoelen tot kamertemperatuur.
Losse thee gebruikt? Zeef dan de thee.
Voeg de startervloeistof of appelazijn toe.
Alles laten afkoelen tot 20 graden of koud laten worden.
Doe de SCOBY voorzichtig in de pot
Dek de pot af met een luchtdoorlatende doek, koffiefilter of keukenpaier en zet vast met een elastiek.
Laat het fermenteren op een warme, donkere plek (tussen 20-25°C) voor ongeveer 14 dagen. Hoe langer je het laat staan, hoe zuurder het wordt.
Proef na 14 dagen wat je van de smaak vindt. Te zoet? Laat langer staan. Ik vind zelf 2,5 week perfect.
Tevreden met de smaak? Zeef de drank.
Wil je weer nieuwe kombucha maken (ofwel batch starten)? Hou de gewenste hoeveelheid kombucha apart met daarin de SCOBY('S). Doe de rest in schone glazen flessen.
Wil je de kombucha bruisend hebben? Laat de flessen nog 2-3 dagen op kamertemperatuur staan.
Bewaar in de koelkast.
Let op! Er kan een nieuwe SCOBY groeien. Je hebt dan een nieuwe jonge SCOBY waar je zelf weer een nieuwe pot mee kunt vullen of je geeft hem weg aan iemand anders. De zwam vermeerdert zich tijdens de 14 dagen omdat het zich voedt met de suiker en thee.
Experimenteren met Smaak
Als je de kombucha in glazen flessen gedaan hebt, kun je de kombucha verder op smaak brengen door fruit, kruiden of specerijen toe te voegen. Denk aan gember, citroen, bessen, munt, kaneel, takjes tijm . Laat dit nog 2-3 dagen fermenteren op kamertemperatuur.
Conclusie
Kombucha is een eeuwenoud drankje met talloze gezondheidsvoordelen. Het ondersteunt je spijsvertering, immuunsysteem en algehele welzijn. Bovendien is het eenvoudig om zelf te maken!